UPFBiH: Najavljeno poskupljenje struje je udar na bh. privredu i građane

0
795
Adnan Smailbegović: Stalno imamo nova opterećenja privrede

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH upozorili su da bi najavljeno povećanje cijene električne energije moglo rezultirati usporavanjem i stagnacijom rasta privrednih aktivnosti u FBiH, rečeno je danas na pres- konferenciji UPFBiH u Sarajevu.
Udruženje je na sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH, resornog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH održanog prije nekoliko dana predložilo rješenje prema kojemu bi cijena električne energije za poslovne subjekte iznosila 47 do 48 eura po MW. S obzirom da su neki poslovni subjekti već potpisali ugovore, u skladu s dogovorom s Elektroprivredom BiH i ti ugovori bi bili usklađeni s ovom cijenom.
“Poslovni ambijent u BiH nije na zavidnom nivou, stalno se govori o potrebi rasterećenja privrede, ali rasterećenja nema. Naprotiv, stalno imamo nova opterećenja i na sve to još i najava o povećanju cijena električne energije. A cijena električne energije do sada je bila konkurentna prednost bh. privrede. Najavljeno povećanje nije neznačajno i ide od 15 do 18 posto, a u nekim slučajevima čak i 30 posto. Ukoliko bi došlo do takvih povećanja to bi privredu na godišnjem nivou koštalo oko 80 miliona KM, koje bi privrednici mogli iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta ili za povećanje plaća radnicima”, rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.
Kasim Kotorić, savjetnik direktora preduzeća Pobjeda Tešanj i predsjednik Udruženja grupacije poslodavaca ZE-DO kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH, istaknuo je da se privreda u BiH ove godine suočila sa brojnim problemima, a jedan u nizu je najava povećanja cijena električne energije.
“Sve kompanije su pogođene ovim povećanjem i one to ne mogu izdržati. Ovo poskupljenje, ukoliko do njega dođe, će se odraziti na cijenu gotovog proizvoda tako da će sve robe u BiH poskupiti. Raduje nas želja Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH da ne dođe do poskupljenja, ali problem je da li će se to ispoštovati”, dodao je Kotorić.
Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj naglasio je da će ukoliko dođe do povećanja cijena električne energije morati i porasti cijene svih proizvoda te iako građanima konkretno neće dolaziti veći računi za elaktričnu energije, to poskupljenje će osjetiti na višim cijenama svih ostalih proizvoda.
Edin Ibrahimpašić, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo istaknuo je da će ovo povećanje bh. privredu učiniti manje konkurentnom i umjesto da se krene u pravcu rasta i razvoja domaća privreda će doživjeti stagnaciju, prenosi NAP.
Više cijene električne energije povećavaju cijenu proizvoda što kompanije poput TMD Group koje su izvozno orijentirane čini manje konkurentnim na inozemnim tržištima.
“Nije moguće podnijeti sva ova opterećenja. U pojedinim kompanijama trošak električne energije učestvuje do 30 posto u ukupnom trošku”, kaže Rijad Hasić iz TMD Group.