Centralna banka Crne Gore uvela privremenu upravu u Atlas i IBM banci

0
1227
Dobit Centralne banke Crne Gore za godinu manja 1,7 miliona eura

Centralna banka Crne Gore (CBCG) danas je donijela rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas i IBM banci. Za privremene upravnike u tim bankama imenovani su zaposleni u CBCG sa višegodišnjim iskustvom u kontroli banaka.
Rješenja o uvođenju privremene uprave donijeta su na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u Atlas i IBM banci (u vlasništvu biznismena Duška Kneževića), a koji su pokazali da kapital kojim ove banke raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja.
Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, Centralna banka Crne Gore je, u cilju zaštite interesa deponenata i sprečavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave u pomenutim bankama, saopšteno je iz CBCG.
Iz CBCG su objasnili da je privremena uprava jedna od korektivnih mjera koju Centralna banka poduzima na osnovu Zakona o bankama, u cilju stvaranja uslova za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i poboljšanje finansijske situacije u Atlas i IBM banci.
“Očekujemo da će predstojeće mjere privremene uprave doprinijeti saniranju stanja u Atlas i IBM banci”, navode iz CBCG.