UPFBiH traži da se hitno omogući nastavak rada privrednih subjekata

0
284
Granskim kolektivnim ugovorima definirat će se iznos minimalne plate za svaku djelatnost pojedinačno

Udruženje poslodavaca FBiH traži od nadležnihorgana i institucija u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH da bez odlaganja donesu odgovarajuće odluke s ciljem što hitnijeg početka rada privrednih subjekata, uz poštivanje svih zdravstvenih i sigurnosnih standarda s ciljem zaštite života i zdravlja građana i uposlenika kompanija.
Iz UPFBiH pri tome misle ponajprije na što hitniji početak rada kompanija koje vrše usluge gradskog i međugradskog prijevoza, restorana, smještajnih kapaciteta i drugih kompanija kojima je bio zabranjen ili značajno reduciran tokom stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom koronavirusa.
“Tražimo da nam nadležni organi donošenjem odgovarajućih odluka hitno omoguće normalizaciju radnih procesa u kompanijama. U ovome trentuku, kada je izvjesno da imamo dobre rezultate u borbi sa koronavirusom, neophodno je nastaviti rad kompanija i pokušati spasiti privredu od težih posljedica i prijetećeg kolapsa. Naravno, i dalje nam je u prvom planu očuvanje života i zdravlja radnika, ali krajnje je vrijeme da mislimo i na njihovu egzistenciju, očuvanje radnih mjesta i privrede“, naglašavaju iz UPFBiH.
Podsjećaju da je većina kompanija u BiH osjetila posljedice pandemije koronavirusa te je uz nedovoljne i nekvalitetne poticajne mjere nadležnih institucija, bila primorana značajno smanjiti svoje aktivnosti, što je dovelo do smanjenja plata, uplaćenih direktnih i indirektnih poreza, a nerijetko i do odpuštanja dijela radnika i gubitka radnih mjesta. Kako bi se spriječio totalni kolaps privrede i sačuvala radna mjesta, nužno je donijeti mjere koje će omogućiti kompanijama da nastave privredne aktivnosti, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite od koronavirusa.
Iz UPFBiH podsjećaju da u većini zemalja u kojima je pandemija koronavirusa izazvala veće probleme nego u BiH dolazi do postepenog popuštanja mjera, naročito u segmentu privrede i naša zemlja treba da slijediti takve primjere.