Upravni odbor UIO bez dogovora o raspodjeli sredstava od cestarina

0
794
UIO BiH: Rast prihoda od indirektnih poreza u prva četiri mjeseca

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije danas usvojio odluku o raspodjeli prihoda od cestarina za izgradnju autocesta nakon što su 1. februara 2018. godine stupile na snagu izmjena i dopuna seta zakona koji se odnose na akcize.
S obzirom na to da nije postignuta saglasnost, jer nije bilo konsenzusa ministara finansija ni o jednom od tri ponuđena prijedloga o raspodjeli od cestarina, prikupljena sredstva će do daljnjeg biti na posebnom podračunu Centralne banke BiH.
UO UIO nije danas usvojio odluke o poravnanju iz prethodnih godina, kao ni koeficijente o privremenom poravnanju za period april-juni ove godine.
UO UIO prihvatio je danas informaciju i inicijativu radne grupe o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim bi se uveo moratorij na povećanje specifične akcize na cigarete, uz sugestije da se nađu efikasni mehanizmi za suzbijanje crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina.
Članovi UIO razmatrali su danas informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini, ali nije utvrđen način rješavanja ovog problema niti je prihvaćen ijedan prijedlog koji je dostavljen iz Uprave.
Razmatrajući realizaciju zaključaka, istaknuto je da se zadužuje Uprava da provede sve zaključke koje do sada nije provela i obavijesti UO o onim zaključcima koje nije moguće provesti kako bi bili korigovani, saopćeno je iz UIO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here