Uprkos zastoju u Parlamentu BiH, dogovoren nastavak izvoza mesa u Tursku

0
386
Ministar Šarović sa turskim kolegom Pekdemirlijem dogovorili nastavak izvoza mesa iz BiH u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pekdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju.
“Izvoz goveđeg mesa, biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana”, izjavio je ministar Šarović nakon sastanka.
Naime, kako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske još uvijek čeka ratifikaciju Parlamenata, ministar Šarović zatražio je da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh. privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.
Podsjećamo, Turska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara.
Tokom sastanka, dvojica ministara razgovarali su o ukupnoj trgovinskoj razmjeni dvije zemlje kao i dugoročnim aranžmanima dogovorenim kroz Sporazum o slobodnoj trgovini, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
U okviru posjete Turskoj, ministar Šarović sutra će se sastati i sa ministrom trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan.