Urbana oaza predstavlja BiH na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX

0
706
Neovisni stručni Odbor nagrade odabrao je Kuću 4 iz Banje Luke za takmičenje za CEMEX nagradu

Kuća 4 predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Graditeljskoj nagradi CEMEX, međunarodnom natjecanju za najkvalitetnije radove u području graditeljstva. Dodjela priznanja održat će se u novembru u Meksiku.
Neovisni stručni Odbor nagrade (doc. dr. Gordana Broćeta, prodekanica za naučno-istraživački rad s Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr. sc. Ivo Čolak, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te poznati arhitekt Hasan Ćemalović) odabrao je Kuću 4 iz Banje Luke na lokalnom natjecanju. U međunarodnom izdanju nagrade odabrani projekt konkurirat će u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.
“Ideja ove nagrade je poticati talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvijati globalnu kulturu inovacije i kreativnost, kao i poticati upotrebu novih betonskih tehnologija koje jamče visoku održivost u zgradarstvu i infrastrukturi. Ovaj je projekt zadovoljio sve ove kriterije pa vjerujem da će dostojno predstavljati našu graditeljsku tradiciju na svjetskom nivou“, rekla je u ime Odbora nagrade doc. dr. Gordana Broćeta.
“Kuća 4 pretenduje da bude simbol savremenog društva i element identifikacije, pri čemu kombinacija inovativnih i tradicionalnih elemenata treba da ponudi idealan odgovor za opšte prihvatanje“, kazao je dipl. ing. arch. Saša Čvoro u ime svog tima za pobjednički projekt.
Arhitektonski par Čvoro već je prepoznat od strane struke i nagrađen na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Naime, još 2010. godine njihov je projekt Rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost, te treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.
“Prepoznavanje izvrsnosti u projektiranju i graditeljstvu najvažniji je cilj ove nagrade“, dodao je direktor CEMEX-a, Velimir Vilović.
Projekti iz BiH već godinama učestvuju na međunarodnom izdanju ove nagrade. Uz brojne dobitnike u posljednjoj dekadi, treba istaći i da je prošle godine Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine na međunarodnom nivou, u konkurenciji čak sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta.
Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je 1991. sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata za osobe s poteškoćama, te ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Stambeni objekat ‘Kuća 4’ ima savremeni arhitektonski izraz (Foto: Malina Čvoro)

Projekt Kuća 4

Porodični stambeni objekat ‘Kuća 4’ izgrađen na uzvišenju sa pogledom na Banjaluku, svedenog je savremenog arhitektonskog izraza. Jednostavna, na tek nekoliko oblikovnih elemenata redukovana kuća, ima ulogu kontrapunkta u odnosu na postojeće okruženje. Funkcionalna organizacija objekta od 320 m2 izvedena je kroz tri nivoa prilagođena potrebama korisnika i zahtjevima izrazito strmog terena.
Kuća 4 pretenduje da bude simbol savremenog društva i element identifikacije, pri čemu kombinacija inovativnih i tradicionalnih elemenata treba da ponudi idealan odgovor za opšte prihvatanje.
Programski okvir objekta objedinjuje dva osnovna sadržaja – porodičnu kuću i kuću za odmor sa pratećim sadržajima.
Arhitektonsko rješenje projekta Kuća 4: dipl. ing. arch. Malina Čvoro i Saša Čvoro, 4+ arhitekti
Projekt konstrukcije: dipl. ing. građ. Radovan Beleslin, Centar za graditeljstvo
Izvođač: dipl. ing. građ. Milan Mamlić, Modul.MB