Uručen ključ hiljaditog doma izgrađenog u okviru Regionalnog stambenog programa

0
544
Ministrica Borovac porodici Joze Rajića uručila ključeve njihove kuće obnovljena u okviru RSP-a

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac danas je u Grabovici kod Mostara porodici Joze Rajića uručila ključeve njihove kuće koja je obnovljena u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini.
Ovim činom, simbolično je obilježeno uručenje 1000. ključa kroz ovaj veliki projekat u kojem osim BiH učestvuju i Hrvatska, Crna Gora i Srbija.
“Proces povratka i zbrinjavanja interno raseljenih osoba neprocjenjivo je važan za očuvanje stabilnosti i mira kako u BiH tako i regionu, suživota naših naroda. U tome je mnogo pomogao i ovaj projekat čija je ideja potekla od predstavnika vlasti naše četiri zemlje, a realizirana je zahvaljujući pomoći naših donatora. Sretna sam kad vidim osmijehe i zadovoljstvo na licima ljudi koji useljavaju u nove domove. Pokazali su strpljenje i veliku želju da se vrate na svoje ognjište i to je veoma važno”, rekla je Borovac.
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić naveo je kako se zahvaljujući ovom projektu u FBiH gradi 1.281 stambena jedinica, a do sad je izgrađeno 390 kuća i 8 stambenih zgrada.
“Raduje nas kada svjedočimo lijepim trenucima, kojim označavamo vidljive rezultate rada i uspješno završene projekte. Jedan od njih je upravo danas u Grabovici kod Mostara, a kojim označavamo zavšetak 1000. stambene jedinice u okviru RSP-a u našoj zemlji. Siguran sam da ovaj dan predstavlja posebnu radost za porodicu Rajić, koja dobiva trajno stambeno rješenje i primjerene uslove za život, ali i za nas koji provodimo ovaj projekat”, rekao je Ramić.
Domaćin Jozo Rajić izrazio je zadovoljstvo završenim radovima.
Danas su uručeni ključevi obnovljene kuće i porodici Kemala Ćorićau selu Dobr na Podveležju, koji se je do obnove svoje stambene jedinice preseljavao 11 puta. Kako je rekao, on, supruga, dvoje djece i njegovi roditelji presretni su što su se vratili na svoje ognjište.
Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u BiH će do kraja 2021. godine biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike u BiH. Do kraja 2019. planirana je useljenje još 500 stambenih jedinica, a ostatak do kraja 2021. godine.