Usaglašeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije

0
823
Dogovoren tekst preostalih odgovora na Upitnik Evropske komisije, rečeno je nakon sastanka predstavnika bh. vlasti

Na današnjem sastanku najviših državnih i entitetskih zvaničnika dogovoren je tekst odgovora BiH na preostala pitanja u Upitniku Evropske komisije i do petka ti odgovori kreću u proceduru verifikacije.
Rekavši da će dokument s odgovorima na Upitnik Evropske komisije na kraju sadržavati 25.000 stranica odgovora, predsjedvajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izrazio zadovoljstvo rezultatima sastanka na kojem su, osim njega, učestvovali još i državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, te entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, kao i entitetski ministri finansija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija.
Ocijenivši da je okončan kompleksan i složen posao, Zvizdić je ustvrdio da mehanizam koordinacije u potpunosti funkcioniše.
“Mehanizam koordinacije u potpunosti funkcionira i pokazao se kao uspješan mehanizam uprkos složenosti. To će i dalje ostati ključni instrument za EU integracije”, istakao je Zvizdić, prenosi agencija Patria.
Podsjećamo, Evropska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini Upitnik od 3.242 pitanja na koja su trebala odgovoriti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. Taj proces traje više od godinu dana, a radi se o presudnom koraku za dobijanje statusa države kandidata za članstvo u u Evropskoj uniji.