USK: Cestovnim povezivanjem poboljšati uslove života na selu

0
1047
Svečanost otvorenja dionice puta Priki Potok-Konjodor u općini Bužim, te dio puta u općini Bosanska Krupa

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i načelnicima općina Bužima Zikrijom Durakovićem i Bosanske Krupe Arminom Halitovićem zvanično otvorio dionicu puta Priki Potok-Konjodor u općini Bužim, te dio puta na teritoriji općine Bosanska Krupa.
Ove dionice izgrađene su u okviru Projekta razvoja ruralnog poslovanja koji provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u partnerstvu sa IFAD-om, uz učešće općina u projektu.
” Ulaganje u infrastrukturu, a posebno cestovno povezivanje poljoprivrednih krajeva u kojima se proizvodi hrana koju jedemo sa tržištem, nezaobilazan je preduslov za razvoj poljoprivrede, i općenito za širenje privrednih aktivnosti u ruralnim područjima koje su garant povećanja zaposlenosti,” izjavio je ministar Dedić.
Projekt razvoja ruralnog poslovanja finansijski podržava IFAD u iznosu od 33,5 miliona KM, a obuhvata 27 općina diljem Federacije, od kojih su tri u Unsko-sanskom kantonu i to: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Bužim. Projekat je u fazi provedbe a trajat će do 2019. godine.