Uskoro i u BiH pametni prozori koji sami provjetravaju prostorije

0
2195
Pametni prozor sadrži i digitalnu zaštitu od sunca i pogleda

Na najvećem Svjetskom sajmu prozora, vrata i fasada u Nirnbergu proteklog vikenda promovisano je najnovije dostignuće u ovoj oblasti građevinarstva – pametni prozori Geneo Inovent sa automatskim ventilacionim sistemom.
Riječ je o prozoru koji provjetrava prostor i kada je zatvoren, a, istovremeno, smanjuje gubitak energije kao i emisiju buke. Ova inovacija, proizvod je njemačke kompanije Rehau, koja ih naziva prozorima budućnosti.

Na sajmu u Nirnbergu predstavljeni su pametni prozori Geneo Inovent njemačke kompanije Rehau

Prozor naizmjenično propušta zrak iz prostorije napolje, a svjež ubacuje u prostoriju i dogrijava ga ili hladi ukoliko je temperatura napolju hladnija ili toplija od one koja je u prostoriji.
Zahvaljujući integrisanim senzorima koji mjere vlagu i sadržaj ugljendioksida u zraku, ovaj prozor samostalno odlučuje kada i kojim intenzitetom primjenjuje svoj ventilacioni sistem.
Pametni prozor sadrži i digitalnu zaštitu od sunca i pogleda, automatski se zatamni ukoliko se neko ispred zadržava duže od 30 sekundi, kojom se upravlja ne samo preko okvira već može i direktno preko prozorskog stakla osjetljivog na dodir.
Još jedan inteligentni dodatak je i alarmni sistem prozora čiji je cilj da i prije potencijalne upotrebe sile, provalnik bude upozoren automatskim spuštanjem roletne ili upućivanjem poziva za pomoć.
Ovaj sistem provjetravanja dobitnik je nagrade ‘Plus x award’ u kategoriji inovacija, kvaliteta, funkcionalnosti i ekologije.
Proizvođač je najavio da će ubrzo nakon sajamske prezentacije, ovi prozori biti dostupni na tržištu, na 170 lokacija u svijetu, gdje kompanija Rehau ima svoja predstavništva ili fabrike, prenosi agencija Srna.
Rehau i u BiH od 2.000 ima svoje predstavništvo u Sarajevu, koje posluje sa više od 50 firmi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, tako da bi se pametni prozori uskoro mogli nabaviti i na našem tržištu.