Uskoro izvoz crvenog mesa iz BiH u Evropsku uniju

0
704
Ministar Šarović podnio zvanični zahtjev za izvoz crvenog mesa iz BiH u Evropsku uniju

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH zvanično su, od Evropske komisije, zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u Evropsku uniju.
Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Evropske komisije u prethodnom periodu izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduslovi da se, nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.
“Ovo je važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju uopšte, jer upućivanje službenog poziva misiji Direktorata Evropske komisije, kao i u prethodnim slučajevima, znači da smo završili sve odgovarajuće procedure i da je sistem značajno uznapredovao. Ostalo je još da završimo tzv. nulti popis, što su zadnje aktivnosti pred dobijanje dozvole. Time bi BiH u potpunosti zadovoljila sve standarde za izvoz svih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla”, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Podsjećamo, Evropska komisija je prethodno odobrila tzv. Plan praćenja rezidua za ‘crveno meso’ za BiH, a nadležni organi su u proteklom periodu realizovali brojne aktivnosti na poboljšanju sistema službenih kontrola u segmentu zdravlja životinja i proizvodnje hrane životinjskog porijekla.
“Uzimajući u obzir navedeno, kao i jak interes naših proizvođača mesa goveda, ovaca i koza za izvoz na tržište EU, pozivamo Vas da dođete i obavite misiju, u svrhu odobravanja izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine“, navodi se u pismu upućenom Direktoratu za zdravlje i hranu EK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here