Uskoro počinje gradnja nadvožnjaka preko željezničke pruge u Sarajevu

0
988
Ugovor su potpisali Mujo Fišo, Emir Hota i Emir Dedović

Sporazum o izdvajanju 7,6 miliona KM iz Budžeta Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad u ovoj godini za gradnju objekta nadvožnjaka preko željezničke pruge koji će spajati ulice Safeta Zajke i Džemala Bijedića, u okviru projekta izgradnje IX transverzale, potpisali su danas ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, ovlašteni potpisnik Direkcije za puteve KS Emir Hota i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Emir Dedović.
Za gradnju nadvožnjaka Ministarstvo saobraćaja izdvojit će 4,3 miliona KM, Direkcija 2,3 miliona KM, a Općina milion maraka, saopćeno je iz Vlade KS.
“Predmet ovog sporazuma je srednja dionica saobraćajnice IX transverzala, a koja obuhvata naznačajniji objekt nadvožnjaka preko željezničke pruge. Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uslovi za prvu fazu njegove gradnje za koju će biti utrošena navedena sredstva”, rekao je Hota.
Izgradnja ove gradske saobraćajnice podijeljena je u tri faze, odnosno poddionice. Prva je na potezu od mosta preko rijeke Miljacke do ulice Džemala Bijedića sa rekonstrukcijom raskrsnice, druga od ulice Džemala Bijedića do spoja sa ulicom Safeta Zajke sa objektom nadvožnjaka i treća se odnosi na rondo u ulici Safeta Zajke zajedno sa vezom IX transverzale sa LOT-om 2C Sarajevske obilaznice.
“Realizacijom ovog dijela projekta okončat će se druga njegova faza. Vlada KS je na sjednici u ponedjeljak usvojila zaključak i o odobravanju realizacije posljednje, treće faze koja će se finansirati iz kreditnih sredstava naredne godine”, kazao je ministar Fišo.
Deveta transverzala je primarna gradska saobraćajnica kojom je planirano povezivanje lijeve strane Općine Novi Grad sa obilaznicom grada, budućim gradskim autoputem i naseljima na desnoj strani. Ima ulogu najkraće veze za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta sa desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.
Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Emir Dedović je izrazio očekivanja da će radovi na nadvožnjaku preko željezničke pruge biti završeni do kraja ove godine. Dodao je i da će se završetkom ove faze projekta konačno smanjiti saobraćajne gužve u naseljima Briješće, Boljakov Potok, Sokolje i drugima trasom ulice Safeta Zajke.