Pregovori o uspostavi aviolinije Sarajevo – Skoplje

0
640
Dalipagić razgovarao sa ambasadorom Ebibijem

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije u BiH Ekremom Ebibijem.
Tema sastanka bila je unapređenje avioprometa između dviju zemalja, s mogućnošću uspostave aviolinije Sarajevo – Skoplje.
Dalipagić je Ebibija informirao da je između Vijeća ministara BiH i Vlade tadašnje R Makedonije još 2006. godine potpisan i ratificiran Sporazum o pružanju avionskih usluga. Međutim, kasnijim stupanjem na snagu Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i zemalja Zapadnog Balkana o uspostavi Zajedničkog evropskog zračnog prostora (ECAA), ovaj Sporazum je postao važeći za obavljanje avioprometa između ove dvije države, a prethodni sporazum se više ne primjenjuje.
Dalipagić i Ebibi su se usuglasili da se sve aktivnosti u vezi s uspostavom aviolinije između Sarajeva i Skoplja pokrenu što prije i da se započnu pregovori s kompanijom koja bi našla interes za uspostavu ove linije, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.