Ustavni sud FBiH osporio odredbu zakona o PIO: Penzioneri imaju pravo da rade

0
395
Ustavni sud FBiH: Odredba zakona o zabrani penzionerima da rade je neustavna

Ustavni sud Federacije BiH je na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, kojeg je podnio potpredsjednik FBiH Milan Dunović, neustavnim proglasio odredbe ovog zakona kojima je bilo onemogućeno penzionerima da dok su u penziji i rade.
Ova presuda se odnosi na član Zakona koji definiše ponovno zapošljavanje osoba koji su već stekli uslove za starosnu penziju.
“Po dosadašnjim odredbama zakona, osoba koja je stekla uslove za starosnu penziju, penzionisala se i počela primati penziju, ukoliko se zaposli, gubi pravo na penziju. To nije nešto što postoji u ostatku Evrope i svijeta, čak je i u Republici Srpskoj takav član zakona stavljen van snage i to putem Ustavnog suda”, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.
U saopćenju se dodaje da je razlog za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti kao i same presude to što je penzija stečena imovina i penzioneri imaju pravo da se ponovo radno angažuju i uplaćuju poreze i doprinose državi, a da time ne gube pravo na stečenu penziju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here