Usvojen Budžet BiH za 2018. godinu

0
2161
Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u iznosu od oko dvije milijarde KM.Sam budžet je, kao i do sada podijeljen u dva dijela.
Za finansiranje institucija BiH predviđeno je, kao i prethodnih godina, 950 miliona KM, dok je za finansiranje međunarodnih obaveza predviđeno nešto više od milijardu KM.
S obzirom na važnost tačke danas je u toku sjednice zasjedala i Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je od predloženih 20 amandmana usvojila set od tri amandmana čiji su predlagači zastupnici Mladen Bosić i Borislav Bojić.
Zastupnici SBB-a žalili su zbog toga što Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH nije podržala njihove amandmana koji se odnose na diskreciono pravo raspodjele sredstava iz tekuće rezerve, navodi agencija Patria.
Zastupnik Damir Arnaut kazao je da SBB traži da se sredstava iz tekuće rezerve na koja imaju pravo članovi Predsjedništva BiH te predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika raspodjele za sport, projekte institucija kultura i nauku.
Odlukom komisije nije bila zadovoljna ni zastupnica DF-a Maja Gasal-Vražalica s obzirom na to da nije podržan njen amandman da se iz grantskih sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH izdvoje sredstva za digitalne narukvice djeci koja boluju od autizma.
Zastupnički dom PSBiH podržao je odluku komisije i nije prihvatio amandmane Kluba zastupnika iz reda SBB-a isto kao ni i amandman Maje Gasal-Vražalica.