Usvojen budžet Federacije BiH za 2018. u iznosu od 2,88 milijardi KM

0
1129
Izmjene i dopune Zakona o PIO na dnevnom redu naredne sjednice Doma naroda Federacije BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas na vanrednoj sjednici Budžet FBiH za 2018. godinu.
Premijer Fadil Novalić rekao je da je pred parlamentaricima više nego kvalitetan i realan dokument. Vlada Federacije BiH je predložila budžet za 2018. godinu u iznosu od 2,88 milijardi KM.
Šefa Kluba SDA Ismet Osmanović rekao je novinarima ranije da je riječ o jednom od najbolje ponuđenih budžeta. Šef Kluba HDZ-HNS-a Jozo Bagarić ocjenjuje da je predloženi budžet uravnotežen i razvojno perspektivan. Za šefa Kluba SBB-a Nasira Beganovića Vlada je ipak trebala biti osjetljivija i usvojiti određene amandmane, ali je ta stranka bez obzira na nedostatke podrežala Budžet za ovu godinu, cijeneći aktuelni trenutak.
Opozicija nije podržala predloženi Budžet.
“Svi zakoni koji su trebali biti doneseni, ovim budžetom njihovo donošenje neće biti moguće”, izjavio je predsjednik Kluba SDP-a BiH u Federalnom parlamentu Elvir Karajbić nakon što je koaliciona većina u Parlamentu najavila da će podržati Budžet Federacije za 2018. godinu.
“Neće moći biti donesen Zakon o zdravstvenom osiguranju, set zakona iz socijalne zaštite, neće se primjenjivati set antikoruptivnih zakona i neće se uvezati staž radnicima koji to očekuju”, rekao je Karajbić.