Utvrđen Prijedlog sporazuma BiH i Srbije o GP Bratunac – Ljubovija

0
564
Bratunac - Ljubovija biće granični prijelaz za međunarodni cestovni saobraćaj putnika i roba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je utvrdilo Prijedlog sporazuma sa Vladom Republike Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija.
Prema ovom sporazumu, dvije države će na zajedničkoj lokaciji Bratunac – Ljubovija izgraditi i otvoriti zajednički granični prelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika i roba na kojem se izvoze, uvoze i provoze sve vrste roba, osim onih koje podliježu inspekcijskom nadzoru i plaćanju akcize.
Izgradnjom ovog graničnog prelaza sa pristupnom saobraćajnicom na teritoriji Bosne i Hercegovine nastavlja se saradnja BiH i Srbije, nakon što su dvije države dogovorile realizaciju projekta izgradnje mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac – Ljubovija.
Ovaj projekat se realizuje na osnovu potpisanog Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine sa pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac – Ljubovija. Projekat bi trebao biti završen do kraja godine.