Vijeće ministara BiH: Ćulum novi direktor SIPA, Milinović RAK-a…

0
598
Održana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je imenovalo Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na mandatni period od četiri godine.
Donesena je i odluku o imenovanju Draška Milinovića za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), nakon što je Vijeće RAK-a predložilo Milinovića za direktora nakon provedene konkursne procedure.
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, danas je imenovalo Marka Vujevića za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, kao prvorangiranog kandidata nakon završetka konkursne procedure za izbor direktora. Istovremeno je ove dužnosti razriješen dosadašnji direktor.
Na sjednici je data saglasnost Upravnom odboru JP NIO Službeni list za imenovanje Dragana Prusine na dužnost direktora Službenog lista BiH na mandatni period od četiri godine.
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Narodne skupštine Republike Srpske, imenovalo je Branislavu Milekić za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Republike Srpske.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Tegeltija: Za imenovanje direktora UIO nema saglasnosti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je nakon današnje sjednice da su završena imenovanja direktora SIPA-e, RAK-a, AEPTM-a i Službenog lista, ali da će biti potrebno još vremena za imenovanje direktora UIO BiH i agencije OSA.
“Moja su očekivanja da će zastupnici SNSD-a uz sugestije i primjedbe prihvatiti budžet institucija BiH za 2020. godinu na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, kazao je Tegeltija.
Kada je riječ o imenovanjima direktora Uprave za indirektno oporezivanje i Obavještajno-sigurnosne agencije, Tegeltija je kazao da će procedura potrajati.
“Upravni odbor UIO je pokrenuo proceduru za izbor novog direktora, ali oko toga ne postoji politička saglasnosti i vjerovatno će biti potrebno još vremena da se usaglasimo”, rekao je Tegeltija te dodao da je SDA dostavila svoj prijedlog za imenovanje aktuelnog direktora OSA-e.
Prema njegovim riječima, vrlo brzo će utvrditi prijedlog odluke za ministra sigurnosti BiH te da će procedura predlaganja biti završena u toku ove sedmice.