Uvođenje liberalizacije cijena AO osiguranja u RS prolongirano za tri godine

0
615
Pomjeren rok za liberalizaciju cijena osiguranja od autoodgovornosti

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju s ciljem očuvanja stabilnosti i povjerenja u tržište osiguranja u uslovima izazvanim posljedicama pandemije korona virusom.
Izmjenama Zakona predviđeno je da se prolongiraju utvrđeni rokovi za uvođenje djelimične i potpune liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti za period od tri godine, kako bi se realizacijom ove reformske mjere, koja je implementirana u strateške dokumente Republike Srpske, u narednom periodu, po stabilizaciji opštih zdravstvenih i ekonomskih neprilika, ostvarili željeni pozitivni efekti na sektor osiguranja.
S obzirom na to da društva za osiguranje, putem filijala, posluju u oba entiteta, postoji potreba za očuvanjem harmonizovanih uslova poslovanja na tržištu osiguranja, a što bi se takođe trebalo uzeti u obzir prilikom razmatranja i donošenja predloženog zakona u Republici Srpskoj.
U Federaciji BiH se zakon već duže vrijeme nalazi u proceduri usvajanja, zbog čega će rokovi za liberalizaciju morati biti prolongirani.