Uvodi se privremena zabrana ulaska u BiH stranim državljanima iz područja ugroženih koronavirusom

0
388
Tegeltija razgovarao sa entitetskim premijerima o mjerama za suzbijanje koronavirusa u BiH

Predsjedvajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa premijerima RS Radovanom Viškovićem i FBiH Fadilom Novalićem o aktuelnoj situaciji u vezi sa pojavom koronavirusa.
Na sastanku, kojem su prisustvovali i državni ministri civilnih poslova Ankica Gudeljević i bezbjednosti Fahrudin Radončić, razmatrane su dodatne mjere s ciljem sprječavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti Covid–19. Data je preporuka ministru bezbjednosti da uvede privremenu zabranu ulaska u BiH za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.
To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, te pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje i Irana.
Na sastanku je istaknuto da epidemiološka situacija u BiH nije dramatična i da nadležne institucije preduzimaju sve potrebne preventivne mjere u skladu sa preporukama epidemiologa i Svjetske zdravstvene organizacije, te je upućen apel svim građanima da se pridržavaju instrukcija ministarstva zdravlja i zdravstvenih institucija, kao i da izbjegavaju putovanja u zemlje sa pojačanom transmisijom koronavirusa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.