Uz Svjetski dan okoliša: Aktiviranje projekta ‘Čista rijeka Miljacka’

0
773
Todorović i Čibukčić potpisali Inicijativu za aktiviranje projekta 'Čista rijeka Miljacka'

U prisustvu velikog broja zvanica u Sarajevu je danas svečano obilježen Svjetski dan okoliša u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom su direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović potpisali Inicijativu za aktiviranje projekta ‘Čista rijeka Miljacka’.
“Čista Miljacka je naziv za širi projekat ‘Čiste vode cijele sarajevske kotline’ čiji je cilj očuvati i poboljšati kvalitet vode u vodotocima i zaštititi resurse i ekosistem slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, kao i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice Reljevo. Ralizacijom ovoga projekta na području 32 općine Federacije BiH i Republike Srpske, postiže se ispunjenje ostalih ciljeva, kao što je promocija turističkih lokaliteta uz Miljacku“, izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.
Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS SrđanTodorović također je iskazao zadovoljstvo zbog potpisivanja Inicijative i podsjetio koje su to aktivnosti i mjere definirane ovim projektom.
“Ovaj projekat ima za cilj rješavanje problema sanacije i izgradnje kanalizacione infrastrukture, prečišćavanja otpadnih voda pomenutih slivnih područja, uređenja vodotoka, a posebno u urbanom dijelu sarajevske regije, s obzirom da su ova područja identificirana kao zone sa prekomjernim stepenom onečišćenja. Također, projekat predviđa i identifikaciju i rješavanje pitanja divljih deponija“, dodao je Todorović.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša u BiH, prisutnima se obratila i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je podsjetila na značaj aktivnosti koje se provode na ovaj dan.
Događaju su prisustvovali i najmlađi, te su tom prilikom Hor za male i mlade ‘Suncokreti’ sa muzičkom numerom i ekološka sekcija Šeste osnovne škole Ilidža sa izložbom likovnih radova, ukazali na značaj zaštite okoline.
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. juna svake godine u više od 100 zemalja svijeta i predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u kalendaru zaštite okoliša, a primarni cilj je podizanje svijesti o osnovnim okolišnim problemima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here