Prve doze vakcina protiv Covid-19 stižu u BiH polovinom februara

0
324
Potvrđena isporuka Pfizer vakcina iz COVAX mehanizma

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH danas je stigla obavijest iz GAVI sekretarijata u kojoj se navodi da će od sredine februara početi isporuka vakcina za Bosnu i Hercegovinu.
“Veoma smo sretni što možemo podijeliti s vama pismo direktora Covax-a, u kojem se nalaze posljednje informacije o distribuciji cjepiva za BiH putem COVAX mehanizma. Ovo pismo se odnosi na namjensku raspodjelu koja je direktno kreirana prema BiH”, navodi se između ostalog u dopisu.
U pismu se ujedno naglašava zahvalnost za sav napor i trud koje je Ministarstvo civilnih poslova kontinuirano ulagalo kako bi vakcine stigle do BiH.
U ovom trenutku posrijedi je samo prva alokacija za BiH. Riječ je o vakcinama koja su dobila potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) i koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).
Broj doza vakcina proizvođača Biontech-Pfizer koje će BiH primiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza vakcina AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.