Prve doze vakcina protiv Covid-19 stižu u BiH polovinom februara

0
227
Potvrđena isporuka Pfizer vakcina iz COVAX mehanizma

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH danas je stigla obavijest iz GAVI sekretarijata u kojoj se navodi da će od sredine februara početi isporuka vakcina za Bosnu i Hercegovinu.
“Veoma smo sretni što možemo podijeliti s vama pismo direktora Covax-a, u kojem se nalaze posljednje informacije o distribuciji cjepiva za BiH putem COVAX mehanizma. Ovo pismo se odnosi na namjensku raspodjelu koja je direktno kreirana prema BiH”, navodi se između ostalog u dopisu.
U pismu se ujedno naglašava zahvalnost za sav napor i trud koje je Ministarstvo civilnih poslova kontinuirano ulagalo kako bi vakcine stigle do BiH.
U ovom trenutku posrijedi je samo prva alokacija za BiH. Riječ je o vakcinama koja su dobila potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) i koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).
Broj doza vakcina proizvođača Biontech-Pfizer koje će BiH primiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza vakcina AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here