Važenje aktuelnih naredbi u TK produženo do 16. aprila

0
181
Za samo/zapošljavanje boračkih kategorija Vlada TK je planirala dva miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) je danas na vanrednoj sjednici usvojila Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK predloženu na današnjoj sjednici štaba.
Naredbe i preporuke, donesene u ranijem periodu, a koje se odnose na ugostiteljske objekte i javni prijevoz, ostaju na snazi do daljnjeg.
Posjete domovima za stara i iznemogla lica na području TK obustavljaju se do daljnjeg. Obustavlja se i praktična nastava za učenike i studente koju obavljaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području TK, osim za studente XII semestra Medicinskog fakulteta (klinički staž). Obustavlja se i dalje izvođenje hladnog operativnog programa u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području Tuzlanskog kantona.
Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona je zatraženo da izvrši pojačanu kontrolu poštivanja naredbe.
Ministarstvo obrazovanja i nauke treba osigurati da se na univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim školama i osnovnim školama (redovne i paralelne osnovne i srednje škole) za razrede od 6. do 9. primjenjuje online model organiziranja nastave. Nastava u osnovnim školama od 1. do 5. razreda će se odvijati po ranije utvrđenom principu rada. Predškolske ustanove i ustanove za rad sa djecom sa posebnim potrebama nastavljaju sa radom.
Zabranjuje se obavljanje svih vannastavnih aktivnosti (dodatna nastava, kursevi, škole stranih jezika, treninzi u zatvorenom prostoru i sl).
Zabranjene do daljnjeg ostaju i sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru izuzimajući treninge i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju u takmičenjima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou.
Također, od jedinica lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona je zatraženo da hitno pristupe zapošljavanju potrebnog broja sanitarnih inspektora.
Nalaže se privatnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji TK koje obavljaju bolnički tip liječenja da u skladu sa odredbama Federalnog ministarstva zdravstva osiguraju 30% kapaciteta za smještaj Covid-pacijenata.
I dalje je zabranjeno izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima na području TK, kao i konzumacija nargile u ugostiteljskim objektima.
Ugostiteljskim objektima se preporučuje dominantno korištenje kapaciteta na otvorenom (bašte) uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.
Današnje naredbe se primjenjuju od 10. aprila a važe do 16. aprila ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here