Vlada KS djelimično ublažila mjere: Dozvoljen rad ugostiteljskih terasa, fitness centara, teretana, wellness i spa centara

0
202
Vlada KS djelimično ublažila nove higijensko-epidemiološke mjere

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila nove higijensko-epidemiološke mjere, na osnovu preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, te njima djelimično ublažila prethodne.
Shodno novim donesenim mjerama, dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima na način da se dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa i vrt) uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je navedeni prostor natkriven, uz vidljivo obilježavanje stolova za sjedenje, prisustvo maksimalno 4 (četiri) osobe za jednim stolom i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera;
Dozvoljava se i rad fitness centara i teretana isključivo za individualne treninge računajući da je za svaku osobu potrebno 7 m², a ne više od 20 lica.
Takođe, dozvoljava se rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno 7 m², a ne više od 20 lica.
I dalje je zabranjen rad javnih bazena, uz izuzetak održavanja trenažnih procesa u bazenima koji su predviđeni za plivače i paraplivače, reprezentativce i profesionalne vaterpolo ekipe uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.
Odgojno-obrazovni proces odvijat će se prema do sada važećem modelu – online. No, dozvoljeno je održavanje praktičnih vježbi i ispita za studente u prostorijama visokoškolskih ustanova u grupama do 20 lica i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.
Dozvoljava se i rad produženog boravka za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.
Novim mjerama ukida se zabrana korištenja započetih i planiranih godišnjih odmora u 2021. godini, kao i korištenja preostalog dijela godišnjih odmora iz 2020. godine i naredba za hitan povratak sa započetih godišnjih odmora iz 2021. godine, kao i godišnjih odmora iz 2020. godine, svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u Kantonu Sarajevo određenih Zaključkom Vlade KS od 18.03.2021.
Ove mjere primjenjivat će se od 12. do 19. aprila ove godine, do 5 sati ujutro.