Veče bh. vina u Sarajevu: Dokaz kvaliteta domaćih proizvoda

0
420
Učesnici događaja nisu krili zadovoljstvo, u ponudi je bio izuzetan kvalitet vina i domaćih sireva

Sinoć su u prostorijama hotela Radon plaza u Sarajevu, bosankohercegovački vinari ispričali svoju priču i optimistično priveli kraju još jednu godinu poslovanja. Tradicionalno, vinarima su se pridružili i proizvođači sira, a nezaobilana je bila i pršuta.
Zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori BiH i Grupaciji proizvođača vina, uz prisustvo predstavnika ambasada, institucija vlasti svih nivoa, somelijera, distributera i drugih gostiju, promocija bosanskohercegovačkih vinara započeta sredinom novembra u Istanbulu, zatim nastavljena u Zagrebu i Beogradu, svečano je završena u Sarajevu.
Učesnici događaja nisu krili zadovoljstvo, jer, kako kažu, Bosna i Hercegovina ima šta da ponudi kada je u pitanju ovaj sektor privrede. U ponudi je izuzetan kvalitet proizvoda koji zahvaljujući dobrim preduslovima, imaju potencijal daljeg razvoja što će svakako biti jedan od prioriteta u narednom periodu.
Predsjednik Komore Ahmet Egrlić izrazio je zadovoljstvo uspješno realizovanom promocijom i iskoristio priliku zahvaliti se svim bh. privrednicima koji i u najtežim uslovima poslovanja ne odustaju i uprkos svemu ostvaruju dobre rezultate. U ime bh. proizvođača vina, ispred Grupacije koja uspješno djeluje pod okriljem Komore BiH prisutne je pozdravio predsjednik grupacije Radovan Vukoje koji se zahvalio Komori, Ministarstvu, ali i svima onima koji su prepoznali značaj grane privrede koja zaista ima potencijal da se nađe rame uz rame sa svjetski poznatim brendovima i promoviše ne samo vinare nego i cjelokupan gastronomski i turistički potencijal BiH.
U nastavku večeri gosti su imali priliku degustirati različite sorte vina.