Velika Britanija: Sankcije za pet ruskih banaka i trojicu oligarha

0
368
Boris Johnson, premijer Velike Britanije

Britanski premijer Boris Johnson danas je u obračanju Parlamentu kazao da će Velika Britanija zbog ruskih aktivnosti na istoku Ukrajine sankcionisati pet ruskih banaka i trojicu oligarha.
Pod sankcijama će biti: Rossiayaz Bank, ISbank, General Bank, Black Sea Bank (Crnomorska banka) i Promsvjaz Bank.
Osim ovih banaka, pod britanskim sancijama bit će i trojica ruskih milijardera: Gennady Timchenko, te braća Igor i Boris Rotenberg, koji slove za osobe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.
Njima će, kako je naveo premijer Johnson, osim zabrane putovanja biti zamrznuta sva imovina koju imaju u Velikoj Britaniji, a britanskim građanima i pravnim osobama biće zabranjene bilo kakve aktivnosti i poslovi s njima.
Braća Rotenberg u svom vlasništvu drže kompaniju SGM, najveću građevinsku kompaniju za gasovode i elektroenergetske vodove u Rusiji, dok je Timchenko vlasnik Volga grupacije specijalizirane za ulaganja u energetiku i transport čije se bogatstvo procjenjuje na 19,5 milijardi američkih dolara, što ga čini šestom najbogatijom osobom u Rusiji.
Britanski premijer je dodao kako je ovo prvi dio sankcija te da će Velika Britanija i u narednom periodu reagovati s dodatnim sakcijama u slučaju da Rusija nastavi agresivne aktivnosti u Ukrajini.
Johnson je najavio da će Velika Britanija nastaviti pružati podršku Ukrajini i da će razmotriti zahtjev za dodatnu pomoć.