Korona virus: U četiri zemlje potvrđeno 557 slučajeva, broj umrlih 17

0
1229
Epidemija koronavirusa već je pomrsila račune globalnoj turističkoj industriji

U vezi s pojavom novog korona virusa, novel Coronavirus 2019-n_CoV, članovi Komisije za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH (International Health Regulations-IHR) su u svakodnevnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) čije preporuke blagovremeno dijele sa svim nivoima zdravstvenih vlasti u BiH.
Sa prvog sastanka IHR Odbora za hitne slučajeve koji je održan 23.1.2020. godine, Komisija za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH je upoznato o slijedećim informacijama:
Dana 23. januara, zastupnici Ministarstva zdravlja NR Kine, Japana, Tajlanda i Republike Koreje ažurirali su svoje podatke na temelju kojih je vidljivo da je do trenutka ovog obraćanja potvrđeno 557 slučajeva.
Broj umrlih u trenutno potvrđenim slučajevima je 4% (17 od 557). Od potvrđenih, 25% slučajeva se vode sa teškim simptomima. Izvor prijenosa je još uvijek nepoznat (najvjerovatnije rezervoar su životinje) i opseg prenošenja s čovjeka na čovjeka još uvijek nije u potpunosti jasan.
Odbor za hitne slučajeve SZO smatra da je još uvijek prerano za proglašavanje javno-zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja (PHEIC), s obzirom na njegovu restriktivnu i binarnu prirodu.
S ciljem jačanja mjera suzbijanja i ublažavanja posljedica epidemije, Svjetska zdravstvena organizacija je počela s aktivnostima multidisciplinarne misije koja uključuje prisustvo međunarodnih i lokalnih eksperta.
Znajući da je riječ o novom korona virusu, globalna zajednica će nastaviti sa aktivnostima solidarnosti i međusobnoj suradnji, s ciljem identificiranja izvora ovog novog virusa, njegovog punog potencijala prenošenja s čovjeka na čovjeka, spremnosti za potencijalni ‘uvoz’ slučajeva i istraživanja za razvoj potrebnog liječenja.
Komisija za sprovođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Instituta za javno zdravstvo RS, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.