Velika multinacionalna kompanija iz Italije uskoro na tržištu BiH

0
1053
Premijer Novalić sa italijanskim ambasadorom Minasijem

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu ambasadora Republike Italije u BiH Nicolu Minasija.
U središtu razgovora bile su ekonomske teme, prije svega mogućnost da neki od velikih italijanskih investitora dođu na ovo tržište, što može biti ohrabrenje i ostalim ulagačima da se pojave u Bosni i Hercegovini.
Italijanski diplomata najavio je mogući dolazak na bh. tržište jedne velike multinacionalne kompanije sa sjedištem u Italiji, što je federalni premijer pozdravio i obećao svu moguću tehničku i drugu pomoć kako bi taj projekt bio realiziran.
Istakao je i zainteresiranost malih i srednjih preduzeća iz ove prijateljske zemlje za ulaganje na naše tržište, ali i u mlade kadrove, odnosno studente italijanskog jezika, ekonomiste, inžinjere i druge, kako bi ih uključili u radni proces i time dali dio doprinosa da se zaustavi trend odlaska kvalificirane mlade radne snage u inostranstvo. Značajan dio razgovora odnosio se i na donošenje novog zakona o akcizama, koji je, nakon iscrpne prezentacije trenutnog stanja od strane premijera Novalića, ambasador Minasi podržao, izrazivši nadu da će on biti usvojen, što bi donijelo novi zamah ekonomiji i otvaranju novih radnih mjesta, posebno u infrastrukturnim projektima, kakvi su ceste i autoceste.
Posebna pažnja posvećena je reformskim procesima, pitanju načina podrške Evropske unije na putu naše zemlje ka evropskim integracijama u čemu će što skorije ispunjavanje Upitnika Evropske komisije od strane vlasti u BiH imati veliki značaj, saopćeno je iz Vlade FBiH.