Vijeće ministara usvojilo Strateški plan ruralnog razvoja BiH

0
1038
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (2018 – 2021), koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.
Usvajanje Strategije ruralnog razvoja BiH, u čijoj su izradi učestvovali predstavnici vlada oba entiteta, bit će osiguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje početnih 30 miliona eura bespovratnih sredstava koja će biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na današnjoj pres-konferenciji je kazao da će se domaćim poljoprivrednim proizvođačima otvoriti mogućnost da u narednim godinama dobiju milionska sredstava.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović o usvajanju ovog strateškog dokumenta u Vijeću ministara BiH obavijestio je Evropsku komisiju i nadležne organe u Briselu.
Šarović očekuje da će usvajanjem Strategije ruralnog razvoja biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi te najavio pomoć u planiranju i programiranju poljoprivrede u svim dijelovima BiH.