Vijeće ministara zbog koronavirusa proglasilo stanje prirodne nesreće u BiH

0
785
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici proglasilo je stanje prirodne ili druge nesreće na području Bosne i Hercegovine zbog opasnosti od moguće pojave epidemije zarazne bolesti prouzrokovane koronavirusom (Covid – 19), a kako bi se smanjio rizik od ubrzanog širenja infekcije u BiH i omogućilo angažovanje dodatnih resursa za odgovor na ovu javno-zdravstvenu prijetnju.
Usvojene su i odluke o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, te o aktiviranju Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, na čijem je čelu ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.
Koordinaciono tijelo čini devet predstavnika Vijeća ministara BiH, po pet predstavnika entitetskih vlada te dva predstavnika Vlade Brčko distrikta.
Po pitanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, napravljen je izuzetak i te mjere zabrane ulaska sada se ne odnose na vozače teretnih kamiona, pilote i osoblje aviona kako bi se mogao nesmetano odvijati saobraćaj, ali će oni biti podvrgnuti zdravstvenim provjerama.
Takođe, mjere zabrana ulaska u BiH ne odnose se i na diplomate koje su akreditovane u našoj zemlji.
Sjednica Vijeća ministara BiH uslijedila je nakon što je jučer Predsjedništvo BiH pozvalo državnu vladu da zbog pandemije koronavirusa proglasi stanje prirodne ili druge nesreće.

Obraćanje Tegeltije na press konferenciji nakon vanredne sjednice VMBiH

Tegeltija: Svi koji ulaze u BiH morat će provesti 14 dana u karantenu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, nakon sjednice državne vlade novinarima je kazao da će sve osobe koje budu željele ući u BiH morati provesti 14 dana u šatorskom karantenu na državnoj granici u cilju suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.
Tegeltija je rekao da će se izgradnja šatorskih karantena za bh. građane na granici raditi u saradnji s Oružanim snagama BiH te da će ministarstva zdravlja odrediti lokacije za šatorska naselja.