Ekonomisti upozoravaju: Svijet je ušao u ‘korono recesiju’

0
575
Zbog pada poslovanja i prihoda kompanija na globalnom nivou se očekuje i veliki pad BDP-a

Nakon što su se širom svijeta počeli zatvarati restorani, trgovine, uslužne djelatnosti i avio kompanije, ekonomisti upozoravaju da globalna recesija više nije prijetnja, jer ‘korono recesija’ je upravo počela.
Ekonomska analiza koju je Kina objavila u ponedjeljak pokazala je da je ta država, druga najveća ekonomija na svijetu, toliko oslabila u prva dva mjeseca ove godine da je njen oporavak u nekom skorašnjem vremenu praktički nemoguć, piše 24sata.
David Wilcox, bivši šef američkih Federalnih rezervi (FED) za CNN Business je rekao da nema nikakve sumnje da je svijet ušao u recesiju, a istog su stava i ostali ekonomisti s kojima je CNN razgovarao.
Osim toga, ukoliko dođe do žešćih karantena po zemljama i ljudi prestanu skroz ići u trgovine, kompanije će se suočiti s nedostatkom cash flowa i oni koji nemaju ništa ‘u rezervi’ naći će se u velikim problemima.
Danas praktički nema nijedne kompanije u svijetu koja ne očekuje pad kompletnog poslovanja, pa tako i prihoda, a na globalnom nivou se očekuje i veliki pad BDP-a.