Cijena nafte u svijetu i dalje pada, najavljeno smanjenje proizvodnje

0
634
Gornja cijena nafte još nije određena, ali bi to trebalo biti urađeno narednih sedmica

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su danas ispod nivoa od 21 dolara jer trgovce plaši pad potražnje zbog koronavirusa i manjak skladišnog prostora, pa su jučer u SAD-u prodavali naftu po cijeni nižoj od nabavne.
Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u junu nakon podneva bila je u minusu 4,39 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 20,98 dolara.
Na američkom tržištu barelom se za isporuke u junu danas trgovalo po 5,25 dolara nižoj cijeni, od 16,14 dolara. Nakratko se spustio i na najniži nivo od 1999. godine.
Terminski ugovori za isporuke u maju danas ističu i njima se danas puno manje trgovalo na američkom tržištu.
Jučer je cijena zaključila trgovanje u negativnoj teritoriji, na minus 37,63 dolara, što znači da se prodavala ispod nabavne cijene. Trgovci su u uvjetima velike opskrbe prodavali naftu kako bi izbjegli troškove skladištenja budući da slobodnog prostora gotovo da i nema.
OPEC i njegove saveznice, uključujući Rusiju, najavili su za maj i juni veliko smanjenje proizvodnje, za gotovo 10 miliona barela dnevno, što odgovara 10 posto globalne ponude.
Američki predsjednik Donald Trump kazao je da će SAD razmotriti obustavu uvoza nafte iz Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice i predvodnice koordiniranog smanjenja proizvodnje, prenose agencije.