Zastupnici i trgovci automobilima traže da im se dozvoli rad, prijete otpuštanjem radnika

0
929
Većina auto salona nudi i mogućnost online rezervacije i konfiguracije željenih automobila

Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH, koje djeluje pri Privrednoj komori Federacije BiH, ponovo je nadležnim institucijama uputilo dopis sa hitnom molbom za očitavanje po navedenom zahtjevu.
Oni navode da je ovaj sektor, nakon turizma i ugostiteljstva, najpogođeniji zbog zabrane poslovanja usljed pandemije koronavirusa.
U zahtjevu da im se omogući rad, oni navode da su osigurani svi uvjeti, te poduzete propisane mjere nadležnih organa kako bi uposlenici i klijenti bili sigurni. Većina auto salona je pripremila i mogućnosti online rezervacije i konfiguracije željenih automobila.
Takođe, navode da bi se i prodajni proces svodio na pregled automobila prije isporuke i sam čin isporuke, koji je maksimalno osiguran sa aspekta zdravstveno-sigurnosnih mjera.
Predstavnici Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima ističu da su nastojali zadržati sve zaposlenike na radnim mjestima. Međutim, upozoravaju da je prihod od prodaje automobila gotovo potpuno obustavljen, da servisi rade sa 20 posto kapaciteta, da su lageri preopterećeni vozilima, te su i obrtna sredstva zaleđena.
Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH stoga traži hitnu reakciju nadležnih organa kako bi im se omogućio početak rada u prodajnim salonima, poštujući sve propisane mjere. U suprotnom, ističu, biće prinuđeni početi otpuštati radnike, kojih ima blizu 3.500 u BiH u oko 150 salona automobila.