vivo predstavio novi operativni sistem Funtouch OS 13

0
893
Kompanija vivo predstavila novi operativni sistem Funtouch 13 baziran na Androidu 13

Kompanija vivo je zvanično predstavila novi operativni sistem Funtouch OS 13 za potrošače u Evropi. Zasnovan na nedavno objavljenomAndroidu 13, ovaj nadograđeni operativni sistem kombinuje dizajn s novim i unaprijeđenim opcijama personalizacije, poboljšanom privatnošću i sigurnošću, kao i novim funkcijama kontrole za lagano iskustvo bez prekida.
Funtouch OS 13 korisnicima pruža veću slobodu vizualnog prikaza početnog ekrana. Uz funkciju monohromatskih ikona, korisnici sada mogu promijeniti boju ikona na početnom ekranu kako bi odgovarale njihovim pozadinama, sistemima i izgledu aplikacija.
Pored toga, novi sistem omogućava potrošačima da prilagode boje korisničkog interfejsa i ugrađenih aplikacija, uključujući njihove panele sa obaveštenjima, kontrolu jačine zvuka, kalkulator i sat.
Nova funkcija zaključavanja aplikacija omogućava veću sigurnost osjetljivih podataka, tako da potrošači ne moraju brinuti o sigurnosti i privatnosti podataka. Kada druga osoba koristi uređaj, funkcija zaključavanja na dva nivoa prikazuje odabranu aplikaciju i onemogućuje pristup drugim aplikacijama na uređaju. Ova funkcija pruža veću fleksibilnost, tako da vlasnik može postaviti parametre i kontrolirati dozvoljene radnje unutar zaključane aplikacije kada drugi ljudi koriste uređaj.
Ovo ažuriranje takođe omogućava korisnicima da sakriju fotografije i video zapise, kao i da različitim aplikacijama dopuste selektivni pristup određenim fotografijama, sprječavajući neželjeno gledanje i dodatno jačajući zaštitu privatnosti.

Funtouch OS 13 također nudi poboljšano upravljanje aplikacijama, iManager, koji posebno pomaže u praćenju vremena korištenja aplikacije. Ako je upotreba CPU-a previsoka, korisnici mogu isključiti tu aplikaciju jednim dodirom. iManager također može spriječiti pregrijavanje smanjenjem broja aktivnih aplikacija i podešavanjem frekvencije CPU-a na osnovu funkcije hlađenja telefona.
Pored ažuriranja vremenske prognoze, kontrolna tabla takođe sadrži AQI karticu za korisnike koji vode računa o svom zdravlju, i koji žele odmah da provjere najnovije informacije o kvalitetu vazduha sa dostupnim detaljnim indeksom PM2,5.

Profesionalna opcija viewfinder olakšava fotografisanje sa novim tabilizacionim prstenom koji pomaže u ublažavanju efekata drhtavih ruku. Novi OS je također unaprijedio proces uređivanja videa, omogućavajući korisnicima da utišaju zvuk videa dok uređuju snimak, pa čak i precizno podese jačinu zvuka na svakom segmentu videa, pomažući u stvaranju video zapisa profesionalnog kvaliteta.
Što se tiče kontrola pristupačnosti, poboljšanja su napravljena sa korekcijom boja i inverzijom, kao i mogućnošću uklanjanja animacija za korisnike sa specifičnim potrebama, kao što su oštećenje vida.
Operativni sistem Funtouch OS 13 će biti dostupan od 24. oktobra 2022. godine, počevši sa X80 Pro uređajem.