Vivo predstavio novu generaciju čipa za obradu fotografija

Objavljene dvije strategije za savršenu fotografiju, usmjerene na korisničko i profesionalno iskustvo snimanja fotografija

0
186
Fokus na korisničko i profesionalno iskustvo snimanja fotografija

Kompanija vivo je službeno predstavila novu matricu tehnologije video snimanja, u čijem fokusu su tri ključne mogućnosti snimanja fotografija. Matrica se temelji na zajedničkim i neovisnim inovacijamana osnovu kojih vivo nastoji stvoriti konkurentsku prednost u sve homogenijem polju snimanja fotografija, kao i izgraditi tehničku singularnost za snimanje fotografija mobilnim uređajima.
Uređaji sa vivo matricom postaju konkurentni profesionalnim uređajima i fotografima, pa čak i profesionalnoj postprodukciji.
Za natjecanje sa profesionalnim uređajima, vivo je kreirao nekoliko glavnih modula tehnologije snimanja fotografija, uključujući optički senzorski sistem, modul za obnovu boje i ubrzani računarski modul. Zahvaljujući ovim modulima pametni telefoni, baš poput profesionalne opreme, efikasno snimaju i obrađuju informacije o boji, tonu i kvalitetu fotografije kako bi se postigao odličan osnovni kvalitet fotografije.
Tehnologija percepcije okoline korisnicima daje sposobnost da vide okolinu očima profesionalnih fotografa, te im omogućava prepoznavanje temperaturu boje, osvjetljenje i druge informacije, kako bi automatski ocijenili i analizirali najbolji način za snimanje fotografije.
Uz podršku VCS Bionic Spectrum tehnologije, koja osigurava bolju kontrolu šuma fotografije i obnovu boja, senzor nove generacije opremljen VCS tehnologijom poboljšava omjer signala i šuma za 20% i obnovu boje za 15% u odnosu na prethodnu generaciju IMX866 senzor.
Hyper-Sense sistem sa slikanje portreta i Vast-Sky sistem noćnog slikanja fokusiraju se na dva ključna scenarija – slikanje portreta i noćnu scenu, kako bi se postiglo precizno semantičko izdvajanje i optimizacija. Sistemiznačajno pojačavaju ekspresivnost scene, a pametne telefone podižu na profesionalni postprodukcijski nivo.

Prezentirana matrica tehnologije video snimanja koja postavlja nove granice

Novi Vast-Sky sistem noćnog slikanja, zasnovan na nezavisno razvijenom AI algoritmu i poboljšanom senzoru sočiva, može optimizirati senzibilitet fotografije za 100%, sa ISO do 102400. Zahvaljujući tome, korisnici sada mogu sa mobilnim uređajem snimiti dugotrajnu ekspoziciju zvjezdanog noćnog neba, što je ranije moglo biti urađeno samo sa stativom ili stabilizatorom.
Pored toga, vivo je predstavio i Hyper-Sense sistem slikanja portreta, kao kompletan set rješenja za portretnu fotografiju koja sadrži informacije o portretu, optimizira detalje portreta na mikronskom nivou i stvara jedinstvenu portretnu atmosferu zahvaljujući nezavisno razvijenom algoritmu.

vivo nova generacija prilagođenih čipova

Na nivou hardvera, vivo je predstavio svoju najnoviju generaciju prilagođenog čipa za obradu fotografija. Zbog složenosti primjene sistema pametnih telefona sa više kamera, nova generacija prilagođenih čipova za obradu fotografijeje usvojila AI-ISP arhitekturu, koja donosi i visoku efikasnost tradicionalnog ISP-a u AI računarsku arhitekturu za obradu u realnom vremenu, te niže kašnjenje. Njegovo inovativno 10-bitno MAC kolo omogućava efikasno obavljanje 10-bitnih operacija, smanjujući kašnjenje zaključivanja do 96% u poređenju sa tradicionalnim NPU-ovima i poboljšavajući energetsku efikasnost do 200%.
Zasnovana na inovativnoj AI-ISP arhitekturi, vivo nova generacija prilagođenog čipa obuhvata tri prilagođene nadogradnje jedinica. Prvo, nadogradnja memorijske jedinice na čipu donosi brzinu protoka podataka od 1,3 triliona bita u sekundi, uz garanciju moćnog kapaciteta obrade. Drugo, nadogradnja računarske jedinice sa veštačkom inteligencijom omogućava jedinstven,vrlo visok odnos energetske efikasnosti. Pored toga, maksimalan odnos energetske efikasnosti DLA akceleratora dostiže 16,3 triliona operacija po vatu, postavljajući prekretnicu u nivou kapaciteta u cijeloj industriji. Treće, jedinica za obradu fotografije je nadograđena kako bi se poboljšali efekti algoritma kao što su AI-NR smanjenje šuma, fuzija HDR tonova i interpolacija MEMC okvira, što korisnicima pruža kvalitetnije iskustvo snimanja fotografija.
Nadalje, vivo je predstavio veći CMOS senzor za proizvode sljedeće generacije, koji ima 77% veću sposobnost osjetljivosti na svjetlo od GNV-a, koji uskoro dolazi na tržište.

Zajednička inovacija sa partnerom ZEISS

Matrica tehnologije snimanja fotografija realizovana je na osnovu ključne kompetencije koju je kompanija vivo gradila dugo vremena. Tokom 2020. godine, vivo i ZEISS uspostavili su svoje globalno partnerstvo u oblasti snimanja i tehnologiji optičkog snimanja. Partneri će i dalje razvijati standarde kvalitete optičkog snimanja mobilnim uređajima i istraživati i realizovati standardizaciju modula kamere.