Vizionari u trgovini i poduzetništvu u odnosima Švedska i BiH

0
737
U Sarajevu održana konferencija posvećenu vizionarima u trgovini i poduzetništvu u odnosima Švedska i BiH

Ambasada Švedske u BiH u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom (VTK) Bosne i Hercegovine organizirala je konferenciju posvećenu vizionarima u trgovini i poduzetništvu u odnosima Švedska i BiH, a s ciljem unapređenja švedsko-bh. trgovinskih odnosa i razmjene iskustva švedskih poduzetnika i kompanija u BiH, kao i sagledavanja mogućnosti za proširenje poslovnih prilika s obzirom na EU integraciju BiH.
Postoji oko 70.000 Šveđana koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i održavaju snažne veze između dvije zemlje i društva. Bilateralna suradnja između BiH i Švedske je ojačana višestrukim kontaktima ljudi.
Konferencija je prilika da se izrazi zahvalnost bh. dijaspori za njen veliki doprinos u razvoju uspješne saradnje između Bosne i Hercegovine i Švedske. Njen glas i neprestane inicijative podstiču da se čini više kako bi unaprijedili odnosi između dvije zemlje. Dijaspora je jedan od potencijala koji povezuje BiH i Švedsku i treba je koristiti u daljem razvoju ekonomskih i kulturnih veza.
Prisutnim učesnicima i predstavnicima medija obratili su se ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, te zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević.
Paneli pod nazivom – Kakve su mogućnosti za povećanje razmjene između Švedske i Bosne i Hercegovine? Koji su ključni koraci za dodatno prilagođavanje tržišta u BiH da postanu sastavni dio EU? Koje su vizije za buduće poslovne mogućnosti? i Šta je ključno za uspjeh švedsko-bh. poduzetnika? Kako oni imaju koristi od znanja i mreža preko granica i pridonose privrednom razvoju u Švedskoj i u BiH? Koje su njihove vizije za ostvarenje daljnjeg poslovnog potencijala na tržištu BiH? – bili su prilika za relevantne institucije, ali i preduzetnike da daju svoja mišljenja o trenutnom stanju i perspektivama u oblasti saradnje dvije zemlje.
U sklopu konferencije upriličena je i foto izložba ‘Vizionari u trgovini i poduzetništvu u odnosima Švedska i BiH’. Izložba predstavlja 11 švedsko-bosanskih kompanija, njihove lidere i preduzetnike.
Konferencija je realizovana povodom obilježavanja Dana državnosti Švedske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here