Vještačka inteligencija u fokusu Svjetskog dana telekomunikacija

0
1643
Primjena vještačke inteligencije je višestruka

Svjetski dan telekomunikacija i informatičkog društva (17. maj) je dan koji se obilježava na godišnjicu potpisivanja Prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine i osnivanja Međunarodne telekomunikacione unije – ITU.
Ove godine se obilježavanje Svjetskog dana telekomunikacija globalno fokusira na temu ‘Omogućavanje pozitivne upotrebe vještačke inteligencije za sve’ uz podsjećanje da je u proteklim godinama ostvaren značajan napredak u razvoju vještačke inteligencije.
Primjena vještačke inteligencije je višestruka, jer ona pruža mogućnost razvoja inteligentnih softvera i hardvera, koji bi u budućnosti mogli još više unaprijediti kvalitet života u brojnim oblastima – od medicine do telekomunikacija.
O izazovima koje pred IT stručnjake i IT zajednicu uopšte stavlja razvoj vještačke inteligencije, ali i o razvoju usluga za savremeno informatičko doba, bilo je riječi i na konferenciji koja je i ove godine ovim povodom organizovana u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici IT zajednice u BiH, među kojima su bili i predstavnici kompanije m:tel, jednog od vodećih operatera u BiH koji prati globalne trendove u svijetu komunikacija i multimedije.
Ulaganje u razvoj softvera baziranih na vještačkoj inteligenciji predstavlja budućnost tehnologije i korak daje u razvoju savremenog IKT okruženja. Stoga je pozitivna upotreba vještačke inteligencije jedan od ciljeva kompanije m:tel, a njena primjena je višestruka.
“Upotrebom vještačke inteligencije moguće poboljšati korisničko iskustvo uvođenjem mreže koja se samostalno optimizuje, koja bi sama rješavala kvarove, prateći da kvalitet usluga i servisa konstantno budu na visokom nivou”, istakla je Maja Kotorčić, IT stručnjak iz kompanije m:tel.