Vlada FBiH: Jednokratna finansijska pomoć penzionerima uz julske penzije

Jednokratna finansijska pomoć penzionerima u FBiH bit će isplaćena uz julsku penziju

0
513
Federalni premijer i njegovi zamjenici razgovarali sa rukovodstvima saveza penzionera FBiH

Premijer Federcije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, danas su održali sastanak sa rukovodstvima saveza penzionera u FBiH na čelu sa Redžom Mehićem i Ivom Kožulom. Sastanku je prisustvovao i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić. Razgovarano je o iznalaženju rješenja kojim bi penzioneri dobili jednokratnu finansijsku podršku jer je i njihov status dodatno pogoršan situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.
Dogovoreno je da će Vlada FBiH omogućiti jednokratnu finansijsku pomoć penzionerima koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, a penzije ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO/MIO. Ova pomoć bit će isplaćena uz julsku penziju.
Na sastanku se, osim potrebe za jednokratnom novčanom pomoći, razgovaralo i o eventualnim poboljšanjima koje bi u konačnici sistematski trebali doprinjeti poboljšanju statusa ove kategorije stanovništva. Zaključeno je da je prioritet očuvanje stabilnosti penzijskog fonda i redovnost isplata, a što je postignuto penzionom reformom koju je provela ova vlada.
“Ovo je trenutno jedina opcija da koliko-toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bio najbolje i najbrže rješenje kojim pomažemo penzionerima, a istovremeno ne kršimo Zakon o PIO/MIO i ne ugrozimo postignutu stabilnost penzionog fonda i redovnost isplata penzija. Usklađivanje penzija je zakonski regulisano i precizirano je kad se i kako mogu uvećavati penzije. Nadam se da penzioneri razumiju naše napore i opredjeljenost da stabilnost i redovnu iaplatu penzija ne dovedemo u pitanje”, kazao je Novalić.
Premijer i zamjenici premijera su naglasili da se u 2021. godini već bilježi ekonomski oporavak, a što pokazuju i statistički podaci, tako da je izvijesno zakonsko značajnije uvećanje penzija u narednoj godini.
Ministrica Miličević je istakla da ova vlada ne želi obećavati ono što nije u mogućnosti i ispuniti, te upoznala penzionere sa realnim finansijskim mogućnostima.
Ministar Drljača, kao resorni ministar, ponovio je da Ministarstvo rada i socijalne politike daje konstantnu podršku penzionerima i njihovim udruženjima, ali da se mora voditi računa o realnim mogućnostima.
Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, zajedno s kolegama je naglasio značaj očuvanja Zakona o PIO/MIO.
“Svjedoci smo da je ova Vlada FBiH ispoštovala sve odredbe Zakona o PIO/MIO. No, nama je bitno da se pomogne našim penzionerima, jer su imali ogromne izdatke tokom pandemije. Zakon ima svojih manjkavosti i postoji potreba za korekcijama, ali je prioritet zadržati ovo što smo postigli zakonom”, kazao je Mehić.
Penzionom reformom koju je provela vlada, između ostalog, isplata penzija se vrši iz Budžeta FBiH i priroritetna je, a penzije se isplaćuju u istom periodu svaki mjesec.

Finansijska pomoć od 100 do 120 KM

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača u izjavi za portal ‘Avaza’ rekao je da je usaglašen stav da penzioneri predlože modus u vezi isplate jednokratne novčane pomoći.
Kako se nezvanično navodi, penzioneri bi trebali dobiti novčanu pomoć u iznosu od 100 do 120 KM.
“Različiti će biti iznosi, u ovisnosti od visine penzije. Dakle dobit će svi, osim onih koji imaju najviše penzije u iznosu od 2.174 KM”, rekao je Drljača.