Vlada FBiH donirala Albaniji po 25 tona kukuruza i pšenice

0
1075
Poplave u Albaniji nanijele su veliku materijalnu štetu

Vlada Federacije BiH je, na hitnoj sjednici, donijela Odluku da, povodom zahtjeva za pružanje međunarodne humanitarne pomoći Republici Albaniji, iz robnih rezervi Federacije BiH dodijeli 25 tona merkantilnog kukuruza u zrnu i 25 tona pšenice u zrnu.
Za transport ove humanitarne pomoći zadužena je Federalna uprava civilne zaštite, a Vlada je, posebnim zaključkom, dala saglasnost da, za pokriće transportnih troškova, iz tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2017. godinu bude izdvojeno 20.000 KM.
Za realizaciju Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo finansija, Federalna direkcija robnih rezervi i Federalna uprava civilne zaštite, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Ovakvu odluku Federalna vlada je donijela nakon što je usvojila informaciju o zahtjevu za međunarodnu pomoć Albaniji. Naime, početkom decembra ove godine obilne kiše su izazvale poplave u centralnom i južnom dijelu Republike Albanije, što je uzrokovalo velike materijalne štete. Prema preliminarnim procjenama, poplavljeno je više od 15.000 hektara zemljišta, 4.715 zgrada, 41 preduzeće, 127 cesta, 177 škola, 78 mostova, 30 postaja za vodosnabdijevanje, 11 brana, 26 elektrostanica, 29 nasipa i jedna stanica za pumpanje vode.
Inače, Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) je 4.12.2017. godine Ministarstvu sigurnosti BiH dostavio zahtjev za međunarodnu pomoć Republici Albaniji, te ga 6.12.2017. godine, putem Operativnog centra BiH, proslijedilo Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite.