Vlada FBiH i Sindikat rudara postigli sporazum: Ugalj poskupljuje 20% ali ne i struja za domaćinstvo, a Andelija ostaje direktor EPBiH

0
437
Vlada FBiH postigla sporazum sa Sindikatom radnika rudnika, ispunjeno 12 od 13 zahtjeva rudara

Na današnjem sastanku u Vladi Federacije BiH, kojem su prisustvovali premijer Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnici Sindikata radnika rudnika FBiH postignut je sporazum o zahtjevima rudara.
Nakon toga potpisan je i sporazum između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Sindikata radnika rudika u FBiH koji sadrži 11 tačaka. Sporazum su potpisali direktori šest rudnika u sastavu Koncerna JP EP BiH.
Federalni ministar energije, rudarsva i industrije Nermin Džindić, izjavio je na konferenciji za medije da će Sporazum biti sproveden u onim fazama u kojima je usaglašen, te da je ovaj sporazum postignut kako bi se spasio čitav energetski sektor.
Ministar je istakao da je Vlada FBiH dala saglasnost za povećanje cijene uglja za 2022. godinu za 20 posto, te da će to biti potvrđeno na jednoj od sjednica Vlade FBiH.
Iako su rudari u svojim zahtjevima tražili smjenu prvog čovjeka Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo, ipak je postignut dogovor da Admir Andelija ostaje na čelu tog javnog preduzeća,
dok je u pregovorima prihvaćena smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trumića te uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.
Kako je danas istakao Admir Andelija, direktor EPBiH, cijena uglja u Federaciji će biti povećana za 20 posto u 2022. godini, te da neće biti dodatnog povećanja cijene električne energije za domaćinstva. Sredstva dobijena povećanjem cijena uglja koristit će se isključivo za izmirenje tekućih i zaostalih obaveza rudnika.

Potpisan Sporazum o zahtjevima Sindikata radnika rudnika FBiH

Predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić kazao je da potpisani sporazum ispunjava 12 od 13 zahtjeva rudara.
“Nismo do kraja zadovoljni ali analizirajući sve ono što se dešava u FBiH, nakon konsultacija s radnicima, donijeli smo odluku da potpiđemo sporazuma u kome se kroz 11 definisanih tačaka ispunjava 12 od 13 zahtjeva radnika”, rekao je Husić.
On je dodao da se nakon potpisanog sporazuma, rudari uz sigurnosne mjere mogu početi uvoditi u proizvodni proces, što se može očekivati večeras.
Prema potpisanom radnici uglja u sastavu Koncerna EP BiH i rukovodstva sindikalnih organizacija radnika rudnika u sastavu Koncerna EP BiH imaju obavezu utvrditi metodologiju plaćanja dnevnica za sve radnike u toku obustave rada. Također, uvažen je i zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.
Između ostalog, u sporazumu stoji da će Elektroprivreda i rudnici uglja u sastavu Koncerna EPBiH najkasnije do 31. maja 2022. godine uraditi Plan i program uvezivanja radnog staža svim radnicima u rudnicima uglja u sastavu koncerna, a koji će se provoditi od 1. januara 2023. do 31.12.2028. godine. Elektroprivreda BiH se obavezuje da će najkasnije do 3.12.2021. godine tražiti saglasnost od Vlade FBiH za izmjenu cijene uglja koji se isporučuje Elektroprivredi BiH.
Takođe, sporazumom su se Elektroprivreda i rudnici uglja obavezali da obezbjede potrebna sredstva za izmirivanje obaveza za penzionisanje svih radnika koji će steći te uslove do kraja 2022. godine.
Podsjetimo, rudari sedam rudnika iz Federacije BiH, koji su dio koncerna Elektroprivrede BiH, obustavili su rad izražavajući svoje nezadovoljstvo 23. i 24. novembra na protestima pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Nakon toga su najavili i nove proteste ukoliko se ne postigne sporazum sa Vladom FBiH. Dogovor je, srećom, ipak postignut.