Vlada FBiH: Najniže penzije biće povećane za 3,1 posto, na 348 KM

0
1204
Premijer Novalić, ministar Drljača i direktor Zavoda PIO FBiH Krnjić na pres-konferenciji

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o povećanju iznosa najniže penzije za 3,1 posto, počev od obračuna penzija za maj 2018. godine. To znači da će minimalne penzije u FBiH biti povećane sa 337,60 KM na 348 KM.
Vlada je ovu odluku donijela nakon što je informisana o zadovoljavajućem finansijskom stanju u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (od 23. maja), da su isplate penzija redovne i uz sve manji iznos korištenth kreditnih sredstava.
Navedeno je i da je akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen za dodatnih 25 miliona KM u odnosu na kraj 2017. godine i sada iznosi 103 miliona KM, te da su i pored povećanja penzija u martu i aprilu ove godine i po tom osnovu povećanih troškova njihove isplate, ostvareni pozitivni rezultati poslovanja.
Na povoljnu finansijsku situaciju u Zavodu PIO/MIO značajan uticaj imalo je povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018. godine za 43 miliona KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.
U skladu s tim kretanjima, postoji mogućnost za vanredno usklađivanje najnižih penzija, najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda. Na osnovu saopštenja Federalnog zavoda za statistiku od 30.3.2018. godine, procjena rasta realnog BDP-a za 2017. godinu iznosi 3,1 posto.
Finansijski efekti u slučaju vanrednog usklađivanja najnižih penzija za 3,1 posto u 2018. godini iznosit će oko 14,87 miliona KM.

Penzioneri će uvećane najniže penzije dobiti prilikom isplate 5. juna

Federalni premijer Fadil Novalić je, na press-konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade FBiH, izjavio da je današnja odluka o povećanju iznosa najniže penzije za 3,1 posto jedna od koristi primjene novog Zakona o PIO, te istakao da je nastavljena finansijska stabilizacija Federalnog zavoda PIO/MIO.
Novalić je kazao da je ekonomski rast, ostvaren u posljednje tri godine, između ostalog omogućio i stabilizaciju prilika u ovom fondu.
“Imali smo deficit penzionog fonda od 229 miliona KM koji je smanjen na 103 miliona KM iako je porastao broj penzionera. Ekonomski rast i dobar zakon omogućili su da se postigne ovakav rezultat koji nije jednokratan”, istakao je Novalić.
Očekuje da će se nastaviti pozitivna kretanja i daljnje smanjivanje deficita Zavoda.
Kako je istakao federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, cilj reforme penzijsko-invalidskog osiguranja je da se finansijski konsoliduje Federalni zavod PIO, da penzije budu blagovremene i da se vodi računa o poboljšanju statusa penzionera s najnižim penzijama.
Drljača je istakao da će sada najniža penzija iznositi 348 KM, te da je trenutno oko 177.000 penzionera s najnižim penzijama.
Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić je rekao da će penzioneri uvećane najniže penzije dobiti prilikom isplate 5. juna.