Vlada FBiH naredne sedmice razmatra program pomoći stanovništvu posebno pogođenom inflacijom

0
358
Dogovor Novalića, Milićevića i Drljača o pomoći kategorijama stanovništva posebno pogođenom inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni ministri finansija Jelka Milićević, i rada i socijalne politike Vesko Drljača, jutros su održali radni sastanak o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.
U skladu sa opredjeljenjem Vlade FBiH da je neophodno dizajnirati i provesti dodatne intervencije s ciljem kreiranja programa pomoći u što kraćem roku, na sastanku su razmatrani modeli i vrsta pomoći, kategorije stanovištva koje će biti obuhvaćene programom, potom resorna ministarstva i federalne institucije koje će biti zadužene za dodjelu pomoći, te rokovi za usvajanje i realizaciju programa.
S obzirom na to da su prethodnih dana završene pripremne aktivnosti, zaključeno je da se u maksimalnoj mjeri intenzivira rad na programu, kako bi Vlada FBiH već na sjednici naredne sedmice mogla razmatrati finaliziran Prijedlog i donijeti Program pomoći.
Program je odgovor Federalne vlade na značajne inflatorne pritiske koji u našoj zemlji, kao i cijelom svijetu, imaju negativne posljedice na kupovnu moć i životni standard građana Federacije BiH, posebno onih nižeg materijalnog statusa.
Iako su poduzete određene mjere koje su dale rezultate, Vlada je zauzela stav da je, uz uvažavajući trenutne makroekonomske trendove, te iščekivanja daljnjih dešavanja na globalom tržištu, neophodno dizajnirati i provesti i dodatne intervencije.