Vlada FBiH: Nema privatizacije BH Telecoma i Eroneta

0
2248
Vlada FBiH naredila zaštitu tajnosti podataka nakon procesa dubinskog snimanja u dva telekom operatera

Premijer FBiH Fadil Novalić je na današnjoj sjednici u Sarajevu informisao Federalnu vladu o aktivnostima vezanim za dubinsku analizu telekom operatera (BH Telecom i HT Eronet), čiji je cilj da procijeni poslovni potencijal ovih kompanija, te da Vladi, kao njihovom većinskom, vlasniku osigura kvalitetne informacije za donošenje odluka.
Terminskim planom provođenja dubinske analize planirano je da Vladi FBiH izvještaj bude dostavljen do kraja septembra 2018. godine, sopćeno je iz Vlade FBiH.
Projektnim zadatkom je predviđeno da izvještaj predloži preporuke za poboljšanje poslovanja, što može uključivati različite opcije – od restrukturiranja, poboljšanja produktivnosti, poboljšanja korporativnog upravljanja, itd.
Danas je na sjednici Vlade FBiH također usvojen i Plan i program rada Agencije za privatizaciju za 2018., u kome nije predviđena privatizacija telekoma u 2018. godini. Informacije koje su se pojavile u nekim medijima vezano za dubinsku analizu kao isključivi instrument prodaje telekoma su isključivo špekulativne prirode, rečeno je na sjednici Federalne vlade.
Da bi uopće bilo pristupljeno privatizaciji bilo kojeg privrednog društva, moraju postojati pravni i formalni preduslovi za to, a prvi i osnovni jeste da je takva privatizacija predviđena Planom privatizacije, što za telekome definitivno nije slučaj, navode iz Vlade FBiH.