Vlada FBiH: Nije predloženo otvaranje ugostiteljskih objekata

0
404
Vlada KS djelimično ublažila nove higijensko-epidemiološke mjere

Uoči današnje sjednice Predstavničkog doma Parlameta FBiH na kojoj je predviđeno i razmatranje Informacije o epidemiološkoj situaciji u FBiH, iz Vlade Federacije ističu da nisu tačni navodi pojedinih medija da je Vlada FBiH za današnju parlamentarnu sjednicu uputila prijedlog za ‘otvaranje ugostiteljskih objekata i dozvoli konzumiranje nargila’.
Iz Vlade FBiH podsjećaju da je na hitnoj sjednici održanoj 23. marta ove godine, uz Informaciju o epidemiološkoj situaciji Covid-19 u Federaciji BiH, usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva čija je primjena od 24. marta i traje 14 dana.
Na toj sjednici je ponovo vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.
Među naredbama je i ograničavanje kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH u vremenu od 21 sat naveče do 5 sati ujutro narednog dana. Također, dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru.
Dakle, uz pooštravanje postojećih, te ponovne naredbe kantonima za uvođenje restriktivnijih mjera, Vlada nije predložila ‘otvaranje ugostiteljskih objekata i konzumiranje nargila’, kako su objavili pojedini mediji, pozivajući se na podatke i informaciju od 22. februara 2021. godine, saopćeno je iz Vlade FBiH.