Vlada FBiH podržala Prednacrta odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva

0
550
Promet od trgovine na malo motornim gorivima u BiH porastao za 23,9%

Vlada FBiH danas je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o tekstu Prednacrta odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva. Podržala je i tekst Prednacrta kojeg je dostavilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije zadužen je da ovaj zaključak i Prednacrt odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva koji je razmatrala Vlada FBiH dostavi Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Ujedno, Federalna vlada predlaže Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da Odluku o kvaliteti tečnih naftnih goriva, prije njenog puštanja u proceduru usvajanja, dostavi na mišljenje Sekretarijatu Energetske zajednice.
Inače, ova odluka propisuje uslove kvaliteta koje moraju ispunjavati tečna naftna goriva koja se na teritoriji BiH koriste u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, tečni naftni gas koji se koristi za potrebe transporta (saobraćaja) i tečna goriva namijenjena za sagorijevanje radi neposredne proizvodnje toplotne energije.
Odlukom se uvode nove granične vrijednosti za pojedina goriva, usaglašene sa standardima Evropske unije. Riječ je o bezolovnim motornim benzinima, dizelu, tečnom naftnom gasu, lož ulju i petroleju.