Vlada FBiH razmatrala izraelsko-kinesku ponudu za kupovinu mostarskog Aluminija

0
740
Finansijska konsolidacija Aluminija Mostar obuhvata izmirenje dugovanja u iznosu od 389,2 miliona KM

Federalna vlada na današnjoj sjednici usvojila je informaciju o Memorandumu za kupovinu Aluminija d.d. Mostar od strane M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal lndustry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd.
Premijer Federacije BiH je ovlašten da odgovor sa očitovanjem o Memorandumu, utvrđen na današnjoj sjednici, uputi strani zainteresovanoj za kupovinu, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić je novinarima nakon sjednice izjavio da postoji niz spornih pitanja o kojima je potrebno dodatno pregovarati. Među njima je i zahtjev za mirovanje ukupnog duga na određeni period, kako bi se omogućilo potencijalnom investitoru da razmisli i o nekim drugim koracima i finansijskom investicijskom paketu.
“Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po MWh u periodu od 10 godina, ali Vlada FBiH to ne može garantovati jer se cijena tržišno formira. Traži se i oslobađanje svih troškova za Elektroprijenos, NOS, OIK, odnosno naknada koje svaki kupac električne energije mora platiti. Tražili su i odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo Aluminij i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina gasa, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina traži produženje garantovane cijene električne energije”, kazao je Džindić.
U više tačaka tražene su i garancije za kreditne aranžmane, za šta Vlada FBiH nema nadležnost, rekao je Džindić.