Vlada FBiH: Rok za verifikaciju računa stare devizne štednje do kraja 2022.

0
755
Sjednica Vlade Federacije BiH (Foto: Arhiv)

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i Parlamentu FBiH po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji BiH, kojim je kao krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje utvrđen 31.12.2022. godine.
Donošenjem ovog zakona starim deviznim štedišama će biti omogućeno da, u redovnom postupku, verifikuju svoja potraživanja, čime će direktno biti izbjegnuti troškovi po osnovu dokazivanja visine potraživanja u sudskom postupku.
Prihvativši informaciju Ministarstva finansija o prelasku Federalnoga zavoda PIO na poslovanje preko Jedinstvenoga računa trezora, Vlada FBiH danas je zadužila Finansijsko-informatičku agenciju (FIA) da ovom ministarstvu i Federalnom zavodu PIO osigura informatičku podršku u ovom procesu.
Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o ispunjavanju obaveza BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice i provedbi u Federaciji BiH, s prijedlogom prioritetnih ciljeva, koja će poslužiti kao radni materijal za održavanje tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zakazane za 14. januar.