Vlada FBiH traži rješenje za stavljanje u funkciju naftnog terminala u Pločama

0
839
Osim sanacije štete, sredstva će biti iskorištena i za sanaciju infrastrukture Terminala nafte

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te federalni ministri finansija i energije, rudarstva i industrije, Jelka Miličević i Nermin Džindić, posjetili su Naftne terminale u Pločama, koji pripadaju Federaciji BiH.
Cilj posjete bio je obilazak federalne firme i sagledavanje štete nastale prilikom udara tankera u terminal.
Kako je kazao predsjednik Skupštine Naftnih terminala Federacije BiH (NTF) Džemal Bašić, posljedica udara je da brodovi ne mogu pristajati u terminal zbog vezivanja, iako su ispitivanja pokazala da je terminal ispravan.
“Problem je vezivanja, na sve tri tačke u koje se može uploviti. Radi se na tome da bude napravljena privremena mogućnost vezivanja malog broda, što bi moglo biti za oko 40 dana”, istakao je Bašić.
Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da je udar napravio veliku štetu, a da se prestanak uplovljavanja već osjeti na poskupljenju nafte u cijeloj BiH.
“Brodarska kompanija koja je prouzrokovala štetu će je i nadoknaditi, ali nama ne pomaže ako će to biti za godinu dana”, naveo je Novalić i poručio da Federacija BiH ne može bez ovog terminala.
Dodao je da će delegacija Vlade FBiH, nakon današnje posjete vidjeti šta se može uraditi da terminal bude što prije u funkciji.
Zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da je obaveza delegacije Vlade FBiH bila doći u Ploče, da se što prije osigura makar minimum proizvodnje.
“Sigurno ćemo naći interventna sredstva koja će pomoći da budu osposobljeni makar interventni kapaciteti”, dodala je Milićević.
Ukrcavanje u NTF ne funkcioniše od 5. augusta, a prema procjenama predstavnika za mjesec i po do dva bi mogli biti primani mali brodovi, do sto metara, a veliki od 200 metara do daljnjeg neće moći uploviti.
Tanker sa oko 27 hiljada kubika nafte udario je u pristanište, uništivši dio doka i aparaturu za iskracavanje nafte i plina, koji su potonuli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here