Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina

0
809
Fenomen viđen uoči krize 2008: Neočekivani rast cijena nekretnina u svijetu

Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, koji je danas, u formi Nacrta, utvrdila Federalna vlada, uređuje uslove za obavljanje ove djelatnosti, prava i obaveze posrednika, agenata i nalogodavaca u prometu nekretnina, opće uslove poslovanja, sklapanje ugovora, posredničku naknadu, stručni ispit za agente i nadzor nad primjenom ovog zakona.
Vlada FBiH se odlučila na donošenje ovog zakona jer je kroz Reformsku agendu za period 2015. – 2018. godina kao strateški prioritet identifikovala intenziviranje privrednog razvoja i jačanje unutrašnje društvene stabilnosti Federacije BiH, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama Bosne i Hercegovine na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.
Postojeće stanje u oblasti prometa nekretninama na području FBiH karakterišu velike nepravilnosti i problemi nastali kao posljedica nepostojanja posebnog zakonskog okvira kojim bi ova oblast bila uređena.
Regulisanje tržišta nekretnina i donošenje Zakona o posredovanju u prometu nekretnina može donijeti značajan priliv prihoda od naplate PDV-a po osnovu posredničkih provizija. Prema procjeni Privredne komore Federacije BiH, trenutni prihod PDV-a od provizija agencija godišnje iznosi oko 300.000 KM, što je svega tri posto mogućeg. Treba naglasiti da bi bila povećana i naplata poreza na dobit koje bi ostvarile registrovane agencije. Također, regulisanjem tržišta bi znatno bio povećan broj legalnih posrednika u FBiH, te bi posredovanje u prometu nekretnina imalo profesionalni status kao djelatnost.
Novi zakon ostavlja dovoljno vremena posrednicima za usklađivanje poslovanja s njegovim odredbama, a fizičkim osobama za polaganje stručnog ispita.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here