Vlada FBiH dala garanciju za kreditno zaduženje za Blok 7 TE Tuzla

0
733
Neizvjesna izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici dala je garanciju u korist kineske Izvozno-uvozne banke (CEXIM BANK) za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.
Ovo kreditno zaduženje je za realizaciju projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW TE Tuzla u iznosu do 613.990.000 eura ili 85 posto od ukupne vrijednosti Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla između EPBiH i Konzorcija China Gezhouba Group Company Limited, Peking, Kina (lider) i GEDI – Guandong Electric power Design Institute, Kina (član Konzorcija), uvećano za kamatu i druge pripadajuće troškove po Sporazumu o kreditnoj liniji.
Među uslovima za davanje garancije FBiH je rok otplate kredita od 20 godina, s petogodišnjim grace periodom.
Za izdavanje garancije Elektroprivreda BiH je dužna, u korist Budžeta – Garantnog fonda FBiH uplatiti jednokratne naknade: premiju od 39.628.382 KM i proviziju od 8.032.916,50 KM.
Blok 7 u TE Tuzla, snage 450 MW, neophodan je kao zamjenski kapacitet koji će proizvoditi električnu i toplotnu energiju umjesto postojećih blokova 3, 4 i 5 (500 MW). Za njegovu izgradnju bit će korištene najbolje savremene raspoložive tehnike, što uključuje sve mjere čišćenja otpadnih gasova (desumporizaciju, denitrifikaciju i efikasno otprašivanje).
Konačne odluke o davanju garancije i o kreditnom zaduženju Elektroprivrede BiH treba donijeti Parlament Federacije BiH.